Haptonomie zundert
Image default
Auto’s en Motoren

In een aantal stappen een klassieker restaureren

Een klassieker aankopen en volledig restaureren is een droom van velen. Het is een lastige klus, waar veel tijd, moeite en geld bij komen kijken. Het is echter de moeite waard en het zal de auto (wanneer goed uitgevoerd) flink in waarde verhogen. Bij de aankoop van een oudere auto begint de klus: je bekijkt en controleert de auto uitvoerig om alle mogelijke schade te kunnen noteren. Daarna begint het échte werk: het checken van de mechaniek, het plaatwerk opfrissen met behulp van een Opti Coat en het restaureren van het interieur. Wil je weten welke stappen je allemaal moet doorlopen? Lees dan even verder.

Controle van het plaatwerk

De eerste stap is het checken van het plaatswerk van zowel de carrosserie als het chassis. Roest komt veelal voor bij oudere auto’s en kan zich snel uitbreiden. Door het niet direct aan te pakken zal de auto dan ook langzaam maar zeker in een roestbak veranderen: een onveilige situatie en het ziet er ook nog eens lelijk uit. Het is dus belangrijk om het plaatswerk te repareren bij kleine roestplekken, of volledig te vervangen. Hier hoort ook het overspuiten in de gewenste kleur bij. Oude lakken beschadigen snel door de slechte kwaliteit van vroeger, waardoor je vaak niet aan overspuiten ontkomt. Nadat je het plaatwerk volledig hebt overgespoten, kun je er een speciale coating overheen laten spuiten. Een voorbeeld hiervan is een Opti Coat, die een mooie glans biedt, maar daarnaast ook kraswerend en waterafstotend is. Een must-have bij het reviseren. 

Check het mechaniek

Daarna is het tijd om de mechaniek langs te lopen. Ook hierbij geldt dat de kans groot is dat het (voor een deel) versleten is. Denk bijvoorbeeld aan de remmen, maar ook de motorcilinders, koelsystemen en elektriciteit aangedreven systemen. Loop alles grondig na, zodat je er zeker van bent dat alles werkt. Ook de motor en versnellingsbak van oudere auto’s zijn gevoelig voor schade. Dit zijn echter lastige onderdelen om zelf te controleren; heb je er zelf geen verstand van, dan kun je het beter uitbesteden. 

Restaureer de bekleding 

Nadat de auto volledig werkzaam en overgespoten is, kun je beginnen aan het interieur. De stof gebruikt voor het interieur zal wat versleten zijn. Soms valt het nog te repareren, maar in veel gevallen zullen er nieuwe hoezen voor de stoelen of banken gemaakt moeten worden. Let er daarnaast op dat alle meters in het dashboard nog werken, zodat je veilig de weg op kunt gaan.