Haptonomie zundert
Image default
Zakelijke dienstverlening

Obligaties kopen; Hoe werkt het en wat kan ik ermee?

Wanneer je graag wil beleggen voor de lange termijn en hierbij niet te veel risico’s wilt nemen, dan zijn obligaties een hele goede optie. Maar wat houdt investeren in obligaties nou eigenlijk in? Wat zijn de verschillen tussen een aantal obligaties, welke risico’s zitten er aan vast en waarom is obligaties kopen een goede optie? Het antwoord op deze vragen en meer lees je hieronder.

Investeren in Obligaties

Wanneer je geld hebt dat je niet direct nodig hebt kun je dit natuurlijk op je spaarrekening zetten. Dat is wat de meeste mensen doen. Het is een veilige keuze, maar het rendement is laag. Het is soms zelfs zo dat je negatieve rente moet betalen. Ook de inflatie of vermogensbelasting bij hogere vermogens zorgen ervoor dat je een negatief rendement hebt. Wanneer je niks met je geld doet is het over tien jaar een stuk minder waard. Beleggen is dan een mooi alternatief. Maar waarom dan obligaties kopen? Beleggen in aandelen is waarschijnlijk bij veel mensen bekender, maar brengt over het algemeen ook meer risico’s met zich mee. Obligaties is een optie die hier enigszins tussenin valt. Het rendement is hoger dan sparen op de spaarrekening, en het risico is lager dan bij beleggen in aandelen.

 

Obligaties

Wanneer je een obligatie koopt leen je in principe geld uit, aan een bank, overheid of bedrijf. Je koopt dus niet een stukje van de onderneming. Het enige risico is daardoor een faillissement, waarbij je geld niet (volledig) terugkrijgt. Voor het beschikbaar stellen van je geld ontvang je jaarlijks een afgesproken percentage. Dat is je rendement. Aan het einde van de looptijd krijg je daarnaast gewoon je geld weer terug. Een obligatie kopen kun je net als aandelen doen bij een broker, een beleggingsplatform. Hier kun je handelen in vrijwel alle soorten beleggingen, en dus ook in obligaties. Obligaties worden ook tussentijds verhandelt, want ook hier speelt de koers een rol. Je kunt daarom actief beleggen, of vooral gericht op de langere termijn investeren.

Er zijn een aantal soorten obligaties, waarbij de staat-s en bedrijfsobligaties het meest bekend zijn. Het verschil tussen deze twee soorten is de zekerheid die je krijgt. Bij Staatsobligaties heb je de meeste garantie, omdat overheden hiervoor garant staan. Dit geldt voor zowel de rente als het oorspronkelijk geleende bedrag. Bij obligaties in bedrijven ben je meer afhankelijk van de staat van dat bedrijf, wat het risico iets hoger maakt. Ook bankobligaties zijn nog een optie, hierbij zijn de risico’s vaak vrij laag. Maar ook een bank kan natuurlijk failliet gaan.

 

Beleggen in obligaties

De brokers waar je obligaties, of aandelen, kunt kopen zijn simpelweg een marktplaats. Je moet zelf de keuze maken wat en hoeveel je koopt. Veel brokers bieden hierbij wel handige informatie, maar vrijwel nooit adviezen of prognoses. Waarin je gaat beleggen is dus aan jezelf. Een verkeerde beslissing kan relatief dramatisch uitpakken. Als je echt voor de lange termijn en met weinig risico wil beleggen zijn ETF’s of fondsen daarom heel handig. Hierbij verspreid je het risico.

 

Obligaties kopen

Al met al is beleggen in obligaties dus zeker het overwegen waard, zeker wanneer je op de langere termijn wil investeren. Het risico ligt lager dan bij aandelen, en het rendement hoger dan bij sparen op de spaarrekening. Dit maakt obligaties een mooi onderdeel van beleggen op de langere termijn.

https://ifh-holding.nl/