Haptonomie zundert
Image default
Dienstverlening

Bibliotheek systemen

Als het gaat om een bibliotheek, dan zijn er bepaalde systemen heel belangrijk om gebruik van te maken. Dan hebben we het over het fundament van een bibliotheek. In dit artikel bespreken we de belangrijkst elementen om een goed bibliotheeksysteem te laten werken.

 

bibliotheek systemen met balies

Het is belangrijk om een balie te hebben. Deze wordt gebruikt door mensen als ze vragen hebben. Bijvoorbeeld vragen als het gaat om het pasje. Vragen als het gaat om problemen met het vinden van een boek en nog veel meer vragen. Vroeger werd een balie vooral gebruikt voor het scannen van geleende materialen, maar tegenwoordig is dit allemaal geautomatiseerd, zodat klanten niet in de rij hoeven te staan. De balie heeft nu dus meer een ondersteunende rol. Hoe veel balies je nodig hebt, is afhankelijk van het type bibliotheek. Is er sprake van een zeer grote bibliotheek? In dat geval zijn meerdere balies aan te raden. Maar als dat niet het geval is, dan kun je best één balie gebruiken. Het is dan wel aan te raden om deze balie op op een zeer prominente plek te zetten. Je moet het namelijk ook een beetje zien als een ontvangstplek.

 

Een zelfservice bibliotheek systeem

Het is aan te raden om gebruik te maken van zelfservice tegenwoordig. De reden hiervoor is dat het voor iedereen een win is. Niet alleen voor de klanten, want zij kunnen veel gemakkelijker boeken lenen en terugbrengen, maar ook voor jou als bibliotheek is het handig. Je hebt namelijk minder personeel nodig, ofwel je kunt je personeel op een gehele andere wijze gaan inzetten. Ook dat is zeer voordelig te noemen uiteraard, dus daar kun je ook van profiteren. Je betaalt er op het begin misschien wat meer geld voor, maar op de lange termijn ga je juist meer geld besparen. Dat maakt bibliotheek systemen dan ook zeer handig.