Haptonomie zundert
Image default
Toerisme

Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Antwerpen

antwerpen wat te zien

De beroemde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) heeft een rijke geschiedenis: de eerste steen werd gelegd in de 14e eeuw. Dit is niet alleen een prachtig monument van gotische architectuur en de belangrijkste religieuze tempel van de stad: het herbergt de meesterwerken van Rubens en andere kunstenaars. Ondanks het feit dat het gebouw meer dan eens een forse verwoesting heeft ondergaan, zijn de gevel en het interieur nu volledig gerestaureerd.

De geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen

Aanvankelijk was er op de plaats van de kathedraal een kapel van de Moeder Gods, die werd gebouwd in de 9e eeuw. In de 12e eeuw werd een kleine kapel vervangen door een grotere kerk. Het nieuwe gebouw was 80 meter lang en 42 meter breed.

In 1352 werd besloten om op de plaats van een romaanse kerk een enorme gotische tempel te bouwen – de grootste van België. De bouw ervan heeft veel tijd in beslag genomen: bijna twee hele eeuwen.

Architecten

Aanvankelijk werd Jean Amel aangesteld als architect, die 40 jaar van zijn leven aan de bouw van de kathedraal wijdde. Na het overlijden van de architect nam zijn zoon Peter het werk op zich.

Verder bouwden Jean Tuck, de meester Evrard, Hermann van Wagemaker en vervolgens zijn zoon Dominic om de beurt het bouwwerk.

Voltooiing van de constructie

De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1521 voltooid. Het werk ging echter door tot 1616. Bovendien wordt de tempel nog steeds als onafgemaakt beschouwd.

Verwoesting

Als gevolg van een grote brand in 1533 werd de tempel aanzienlijk beschadigd: het grootste deel ervan werd verwoest. De volgende tragedie vond plaats in 1566 tijdens de beeldenstorm, toen protestanten een aanzienlijk deel van het interieur verwoestten.

Een andere schade werd toegebracht aan de tempel in 1794, toen deze werd geplunderd door Franse revolutionairen. De Franse regering was zelfs van plan de structuur volledig te vernietigen, maar Napoleon stond dit niet toe.

Enkele van de gestolen meesterwerken, waaronder drie schilderijen van Rubens, werden in 1816 vanuit Parijs teruggegeven aan de kerk.

Herstel van de kerk

Na zoveel verwoestingen kostte het veel tijd om de tempel volledig te herstellen: het werk ging de hele 19e eeuw door. Later, in de periode van 1965 tot 1993, werd de laatste restauratie in de tempel uitgevoerd.

De status van de kathedraal werd in 1559 verkregen, maar in 1801 werd de titel ervan ontdaan. Pas in 1961 werd de tempel weer kathedraal.

Architectuur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen

De Kathedraal van Antwerpen is een voorbeeld van een kruisvormige tempel in de stijl van Brabant of Vlammend gotisch. De façade ziet er vanaf de westkant bijzonder grandioos uit en de verbazingwekkende noordelijke toren is overal in Antwerpen te zien.

Het gebouw is voornamelijk opgetrokken uit baksteen en witte steen. Eikenhout werd gebruikt om het dak en de vloeren te bouwen.

Torens

De gevel is versierd met drie torens: Noord, Zuid en Lantaarn. Aanvankelijk dacht men dat de tempel gekroond zou worden met twee gelijke torens. De zuidelijke toren is echter nooit voltooid: hij is veel kleiner dan de noordelijke toren en bovenaan is een kleine spits geïnstalleerd.

De majestueuze North Tower is 123 meter hoog. Bovenaan bevindt zich een achthoekige bovenbouw met een elegant kruis. In het middelste gedeelte zie je de wijzerplaat, gemaakt van goud.

De klokkentoren van de toren bestaat uit een beiaard en 40 klokken. Je kunt naar de top klimmen via een trap met één overspanning: in totaal zul je ongeveer 515 treden moeten overwinnen.

Een kleine Lantaarn toren met drie verdiepingen ramen in een cirkel bevindt zich boven het transept. Het dient om het interieur te verlichten.

Wat te zien binnen

De tempel bestaat uit zeven beuken met een dwarsschip. De enorme binnenruimte heeft een strak, maar tegelijkertijd majestueus ontwerp.

Van het oorspronkelijke interieur is weinig over: de kathedraal heeft te veel vernielingen ondergaan. Het oude standbeeld van de Madonna, dat wordt beschouwd als het belangrijkste heiligdom van Antwerpen, heeft het echter overleefd.

Bovendien kun je in het interieur de bewaard gebleven oude fresco’s zien, die de gotische kathedraal uitbeelden.

Omdat door de geschiedenis van de tempel heen herhaaldelijk werk is verricht om het interieur te herstellen, combineert het vandaag elementen uit de gotiek, barok, rococo, neogotisch en renaissance.

Bijzonder interessant is de prachtige barokke preekstoel. Het werd in de 18e eeuw ontworpen door de beeldhouwer Adolf van der Voort. De gebeeldhouwde preekstoel is versierd met verbazingwekkende ornamenten, afbeeldingen van vogels en bomen.

Andere interieurelementen

De kerk heeft veel kapellen: bisschoppen, staatslieden en vooraanstaande burgers zijn erin begraven.

Boven de hoofdingang zie je het meerlagige reliëf van het Laatste Oordeel. Tegenover het late rococo-altaar staat een fresco van de Broederschap van de Heilige Communie.

Linksvoor in de tempel bevinden zich donkere panelen met biechtstoelen, waarboven afbeeldingen van de Twaalf Apostelen te zien zijn, vergezeld van vrouwenfiguren.

De koepel is in de 17e eeuw geschilderd door de meester Cornelius Schüt. De ramen zijn versierd met prachtige glas-in-loodramen met religieuze thema’s.

Sculpturen

In het interieur nemen sculpturen een belangrijke plaats in. Een van de bekendste is de Madonna met kind, gemaakt van Carrara-marmer door een anonieme meester in de 14e eeuw.

Een ander bewaard gebleven beeldhouwwerk is Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen, gemaakt in de 16e eeuw van polychroom walnoot.

Significante kunstwerken

Let bij het rondkijken in de tempel op de schilderijen. Veel meesterwerken worden hier gepresenteerd, waaronder de beroemde werken van Rubens (Pieter Paul Rubens), die de grote Vlaamse kunstenaar speciaal voor de kathedraal maakte:

  • “Verheffing van het kruis van de Heer”,
  • “Afdaling van het kruis”
  • “Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria”
  • “Opstanding van Christus”.
  • Bovendien zijn andere schilderijen opmerkelijk in het interieur:
  • De dood van Marie door Abraham Janssens van Nuyssen,
  • “De Maria-Tenhemelopneming” door Cornelis Schut,
  • “Doomsday” door Jacob de Baker (Jacob Adriaenszoon Backer).

Orgaan

Er zijn twee orgels in de kathedraal van Antwerpen: het belangrijkste Schyven-orgel en een nieuw, in neobarokstijl gemaakt door het Zwitserse bedrijf Metzler.

Het hoofdorgel werd in 1891 geïnstalleerd. Het werd vervaardigd door de Brusselse firma Schyven Walcker & Cie, waarnaar het muziekinstrument is vernoemd. Het bereikt een lengte van 10 meter en bevat 90 registers. Het orgel is meerdere keren gerestaureerd, maar de meeste onderdelen zijn origineel.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html