Haptonomie zundert
Image default
Dienstverlening

Ken uw grenzen: lamp vermogen afstemmen op verlichtingsarmaturen

Als een gloeilamp uitvalt, pakken de meeste mensen gewoon de dichtstbijzijnde reservelamp. Ze konden een lamp met een hoger wattage kiezen om de verlichting te versterken als de originele gloeilamp een beetje te zwak was. Hier zit echter een risico aan, aangezien armaturen een maximaal vermogen hebben en als er lampen worden geplaatst die deze capaciteit overschrijden, kan de armatuur oververhit raken. Het installeren van gloeilampen met een hoger wattage dan de nominale waarden van de armatuur zal niet noodzakelijkerwijs schade toebrengen aan de bedrading van het elektrische circuit, noch zal het een stroomonderbreker doen trippen of andere problemen met de huis bedrading veroorzaken. De meest voorkomende bron van gevaar is de armatuur zelf.

De gevaren kennen: waarom u uw wattage moet controleren

Interne isolatie in bepaalde verlichtingsarmaturen is ontworpen om kabels tot een bepaalde temperatuur te bedekken. Schade aan de bedrading kan optreden als deze temperatuurgrens wordt overschreden door het gebruik van te grote lampen in het armatuur. Zowel bedrade verlichtingsarmaturen in een plafond- of wandkandelaar als plug-in lampen vormen een potentiële bedreiging. Als u een brandende geur of schroeiplekken op een lamp of lamp waarneemt, is dit een indicatie dat u meer stroom verbruikt dan het wattage van de lamp toelaat. Schakel het licht en de elektriciteit uit bij de stroomonderbreker of zekering. Als het een lamp is, zet hem dan uit. Kijk daarna goed naar het armatuur. Het is een rode vlag als het echt warm aanvoelt. Het is in dit stadium niet voldoende om alleen de lamp te vervangen door een lamp met een lager wattage; u moet er ook voor zorgen dat er geen onherstelbare schade is ontstaan. Laat uw verlichtingsarmaturen controleren door uw plaatselijke elektricien, als u in Alphen aan den Rijn bent kunt u deze raadplegen bij een Elektricien Alphen aan den Rijn.

Breng het allemaal in kaart: uw verlichtingsarmaturen inspecteren

Verwijder de montageschroeven met de juiste schroevendraaier, til de lamp weg van de elektriciteitskast en controleer de bedrading binnenin. Als de draadmoeren of isolatie op de draadgeleiders, circuit draden of kabelmantel zijn verbrand of verkoold, is er aanzienlijke schade ontstaan ​​en moet u een elektricien de situatie laten beoordelen. De elektricien kan dan zien of de lamp beschadigd is en vervangen moet worden. Gloeilampen die groter zijn dan ze zouden moeten zijn, kunnen mogelijk schade toebrengen aan een tafel- of vloerlamp. Inspecteer de lampvermogens en zorg ervoor dat ze overeenkomen met de fitting classificaties als de kap van een lamp warm aanvoelt of door hitte is beschadigd.