Haptonomie zundert
Image default
Energie

Zelf je inductiekookplaat aansluiten of laten doen?

Er zijn heel wat doe-het-zelvers op de koffie gekomen met het zelf aansluiten van hun inductiekookplaat. Professionele elektriciens zeggen altijd dat een inductiekookplaat laten aansluiten de verstandigste beslissing is die je kunt nemen. Daar zijn wel kosten aan verbonden, maar het aansluiten is zo ingewikkeld, dat je dat beter niet zelf kunt doen. Een inductiekookplaat laten aansluiten is lastig, omdat er twee manieren zijn om dat te doen. Bij een 1 fase systeem moet dat op een andere manier dan bij een 3 fase systeem.

Wat kost een inductiekookplaat laten aansluiten

Hoe duur een inductiekookplaat laten aansluiten door een elektricien is, hangt af van de situatie. Als er al een 2 fase aansluiting op de plek van het fornuis zit, kost het aansluiten van de kookplaat € 80 tot € 150. Maar als er vanaf de meterkast nog een speciale kabel moet worden aangelegd naar de plaats van de kookplaat en als er nog een aansluiting moet worden gemaakt, kunnen de kosten wel oplopen tot € 550. Desondanks is een inductiekookplaat laten aansluiten een goed advies. Want als je een fout maakt en de verkeerde aansluiting kiest, kan de kookplaat kapot gaan. Dan ben je ook veel geld kwijt.

Offerte aanvragen

Om erachter te komen wat een inductiekookplaat laten aansluiten precies kost in jouw woning, kun je het beste een offerte aanvragen. In de offerte worden alle materialen en uren gerekend die nodig zijn voor de inductiekookplaat laten aansluiten. Schrik niet als de kosten aanzienlijk zijn. Het is mogelijk dat er te weinig groepen in de meterkast zitten en dat die groepen erbij moeten worden gemaakt. Daarom wordt altijd geadviseerd om niet te zuinig te zijn als je de meterkast wilt laten vervangen. Besef, dat een inductiekookplaat in zijn eentje twee elektrische groepen nodig heeft.