Haptonomie zundert
Image default
Sport

Manieren op je hoofdlijn te camoufleren voor de karper

Voor velen is bekend dat karper intelligent genoeg is ons haakaas te mijden, of meerdere keren op te nemen zonder zich te haken. Met dit gegeven is het erg belangrijk om te zorgen dat de karper niet doorheeft dat er op gevist wordt. Een belangrijk onderdeel hiervan is het camoufleren van de end-tackle maar ook vislijn. Bij de hengelsport winkel zie je dan ook veel tubes, sleeves en onderlijn materiaal in matte groene, donker bruine en heel licht bruine tinten. Afhankelijk van de kleur en type bodem kan je hierop inspelen.

Maar wat veel vissers minder vaak doen is het camoufleren van de hoofdlijn. Welke spullen heb jij hiervoor in de tacklebox? Want ook het minder zichtbaar maken van deze lijn, kan de karper meer vertrouwen geven als hij naar de stek zwemt of aan doet. Ook tijdens het azen wordt er vaak wat aas opgenomen en rond gezwommen, om vervolgens meer aas op te pakken. In deze periode kan een karper makkelijk afgeschrikt worden door een lijn in het water. Op de volgende manieren kan je dit voorkomen.

Geen vislijn in het water!

Misschien wel de meest effectieve manier is het ontbreken, of in ieder geval zo min mogelijk vislijn in het water. Dit kan door te vissen op de kant waar je de karper verwacht en hier met een korte uitstaande vislijn naartoe vissen, of de lijn direct naar het oppervlakte te laten lopen. Afhankelijk van waar je vist kan je de vislijn vastmaken aan bijvoorbeeld, een brug of overhangende tak. Met een dunne vislijn, of elastiek kan je deze vastbinden, en eenvoudig breken of loskomen bij een aanbeet. Mocht er niets op of boven het wateroppervlakte aanwezig zijn, dan kan dit ook nog met een zware dobber, als een marker of boei. De vislijn loopt hierbij over op boven het water naar de hengel. Plaats hier de hengel wel in een opstaande positie. Dit om de lijn vrij te houden van het water. Let hierbij wel op vogels en vaartuigen die de lijn kunnen oppikken. 

Lijn plat op de bodem

Mocht het uit het water houden van de lijn niet handig of niet mogelijk zijn, dan kan de hoofdlijn ook afgezonken worden. Bepaalde soorten vislijn staan beter of minder bekend om goed te zinken. Van gevlochten vislijn is bekend dat deze kan gaan zweven in het water, en aan de andere kant is fluor-carbon de zwaarste lijn die goed naar de bodem zinkt wanneer deze voldoende ruimte krijgt. Dit effect kan verder versterkt worden met toplood of flying backleads. Beide loodgewichten zorgen dat de lijn straks over de bodem loopt of in ieder geval de laatste meters lijn naar de leader. 

https://www.sportvisgigant.nl/