Haptonomie zundert
Image default
Zorg

Bindingsangst

Bindingsangst: wat is bindingsangst en hoe los je het op?

Maak je vaak excuses naar iemand als hij te dichtbij komt? Vind je het lastig om een binding aan te gaan met een persoon? Heb je het gevoel dat je niet vrij kan zijn met een partner? Dan zou het kunnen dat je last hebt van bindingsangst. Ontdek hier hoe je bindingsangst kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen. 

Wil je hulp voor bindingsangst? Klik hier voor een therapeut bij jouw in de buurt. 

 

Wat is bindingsangst? 

Wat houdt bindingangst precies in? Als je bindingsangst hebt, vind je het vaak lastig om jezelf te binden aan een andere persoon. Op deze manier zorg je er onbewust voor dat een relatie niet verder kan ontwikkelen naar een intieme relatie. Dit ontstaat vooral wanneer de vorm van intimiteit belangrijker wordt in een relatie. 

Heb je een groot gevoel van verantwoordelijkheid bij een relatie of heb je het gevoel je dat je niet meer terug kan? Deze gevoelens kunnen zo zwaar wegen dat je de liefde geen kans meer gunt. Daarnaast speelt de rol om gekwetst te worden ook een grote rol. 

Bindingsangst kan plotseling ontstaan op verschillende momenten, maar vooral op de momenten dat ‘voor altijd’ aan bod komt. Dit kan voorkomen bij je eerste nacht intimiteit, het moment dat de ander een relatie met jou wil, je besluit om samen te wonen, te trouwen en nog veel meer. Je krijgt het gevoel dat de relatie ‘bedreigend’ wordt. Op dat moment begint bindingsangst op te treden.

 

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op bindingsangst:

  • Dubbele gerichtheid: je wilt een nieuwe partner en laat je huidige partner het liefst in de steek. Indien je samen bent met je huidige partner is het super fijn en ben je oprecht, maar als je alleen bent begin je te twijfelen en krijg je tegenstrijdige gedachten. 
  • Afstand houden: het liefst wil je een relatie die te dichtbij komt ontwijken en vermijden. Dit kan zich uiten in intiem contact met een smoesje afwimpelen of vreemdgaan met een ander persoon om de ontstane intimiteit af te wenden.
  • Controle: je wilt graag zelf de touwtjes in handen hebben en bepalen hoe snel alles gaat.
  • Boos zonder enige reden: je kan erg boos op je partner worden als de relatie verstikkend voelt. Het voelt alsof je geen vrijheid meer hebt.
  • Je wilt geen relatie: het liefst neem je geen relatie met je date, omdat dit teveel angst oproept. Zolang het geen echte relatie is, voel je geen angst.
  • Veel korte relaties: je gaat vaak nieuwe relaties aan, echter zijn deze relaties van korte duur. 

 

Hoe kun je bindingsangst oplossen? 

Ga voor relatietherapie! 

Relatietherapie kan de oplossing zijn tegen bindingsangst. Tijdens deze vorm van therapie krijg je verschillende handvatten voor het loslaten van bindingsangst en is het makkelijker om een intieme relatie op te bouwen met je partner. Je ontdekt waar de onderliggende oorzaken liggen van deze angst en wat je hieraan kunt doen. De therapeut luistert naar je zonder te oordelen over jouw verhaal. Hierdoor kun je in vrijheid ontdekken op welke manier een intieme verbinding voor jou wel mogelijk is. Na relatietherapie zul jij je meer op je gemak voelen en jezelf kunnen zijn bij je partner. 

Relatietherapie is een goede invulling voor bindingsangst, omdat het afspeelt binnen in een relatie.

Vind hier een relatietherapeut die bindingsangst behandelt bij jouw in de buurt. De therapeuten op het platform van De Juiste Therapeut helpen je graag verder!

 

https://dejuistetherapeut.nl/