Haptonomie zundert
Image default
Zorg

Geschiedenis van psychologie

Psychologie is een tak van de wetenschap die is verbonden aan enorm veel interessante ontwikkelingen, zowel binnen de wetenschap als in de mens zelf. Er is lang erg veel controverse geweest rondom psychologie, wat heeft geleid tot een hoop negatieve connotaties met psychologie.

 

De eerste psychologische beginselen stammen uit het oude Egypte en het oude Griekenland. Thales, een oude Griekse wijsgeer, was een van de eersten die kwam met het begrip  ψυχη, psuche. Psuche heeft meerdere betekenissen, waaronder hart en ziel, en vormt samen met λογος, logos, het huidige woord psychologie. Ook in China waren er beginselen van de psychologie. Er zijn geschriften die verwijzen naar een Chinese wetenschapper die vrijwilligers een vierkant met hun rechterhand en een cirkel met hun linkerhand lieten tekenen en zo de effecten van afleiding probeerde te documenteren. Dit staat bekend als het eerste psychologische experiment. 

De moslims waren in de middeleeuwen de eersten die begonnen te accepteren dat er zowel fysieke als mentale aandoeningen waren en waren daarmee de eersten die probeerden ziektes van de geest te behandelen en genezen. 

De term psychologie werd bedacht rond de 15e eeuw, maar werd enkele eeuwen later, in de 17e eeuw, pas meer gebruikt. 

Tot die tijd werd psychologie nog gezien als een onderdeel van de filosofie en op z’n best een pseudowetenschap, omdat de symptomen vaak fluctueerden en moeilijk te analyseren waren. Pas vanaf de 19e eeuw werden er doorbraken gedaan in de wereld van psychologie en begonnen er daadwerkelijk therapieën en behandelingen gevonden te worden.

Sindsdien is psychologie steeds meer een ‘echte’ wetenschap geworden en zijn er steeds meer mensen gekomen die psychologie accepteerden. Wij als mensen zijn een stuk verder gekomen sinds de dagen van de gekkenhuizen die vol zaten met mensen met psychologische aandoeningen. 

In Nederland is het nu ook mogelijk in verschillende steden, zoals Haarlem en Leiden, om een psycholoog te bezoeken als het nodig is.  

 

https://piekerpoli.nl/